tiistai 3. helmikuuta 2015

Kuntoutusjaksolla


Nyt alkoikin taas vaihteeksi kiireisempi viikko arkeen, Aaronin lähtiessä sunnuntaina kuntoutusjaksolle. Samalla kertaa annetaan Aaronin olla osastolla hoidossa niin ei pojan tarvitse ihan heti uudelleen lähteä kotoa pois. Toki myös ajatuksena on se, että Aaronin kuljettaminen osastolle ja takaisin taas iltapäivällä tulee meille rankemmaksi varsinkin, kun apuvälineet eivät kulje meidän autossamme edestakaisin. Kuitenkin maanantaiaamulle oli hankala saada taksia koulukyytien takia niin Aaron aloitti jaksonsa hieman aikaisemmin.

Aaronin epileptisyyttä ollaan kotosalla seurattu huolestuneina ja sellainen mielipide on syntynyt, että kohta pitää jotain asialle tehdä. Samaan johtopäätökseen oltiin tultu myös päiväkodissa, että oireisto on pikkuhiljaa taas voimistunut ja se taas syö Aaronin voimavaroja. Todettiin, että nyt onkin oikein hyvä tilanne ottaa Aaronin vointi puheeksi lääkärin kanssa ihan kasvotusten. Samalla myös jaksotettaisiin jäykistelyihin menevä lääke uudelleen, että sitä menisi päivällä kolmen kerran sijaan neljästi, koska lääkkeen vaikutuksen vähentyessä Aaronin vointi menee huomattavasti huonommaksi tuntia tai puolta tuntia ennen lääkkeiden antoa. 

Sunnuntaina Aaron tankkasikin läheisyyttä, tiedä sitten ymmärsikö Aaron, että on tällä kertaa pidempään kotoa poissa kuin vain viikonlopun verran. Aamupuuron jälkeen alkoi valitus ja kyseltyämme Aaronilta haluaako hän syliin niin vastaukseksi saatiin "oo-o". Tässä tapauksessa syliksi kelpasi vain minun syli ja onneksi Oliverkin oli juuri nukahtanut sänkyyn. Siinä sitten aamupäivän Aaron nukkui sohvalla sylissäni ja lounaan jälkeen siirryin molempien poikien kanssa sohvalle, Aaronin nojatessa tyynyihin jalkojen ollessa sylissäni. Siinä Aaron hymyili ja naureskeli pitkän aikaa hirmu tyytyväisen näköisenä ja pojat ääntelivät puolin ja toisin omia juttujaan. Iltapäivällä taksi saapuikin ja vei Aaronin osastolle eikä lähtiessä muutenkaan ollut minkään näköistä vastaan sanottavaa vaan enemmänkin taisi hoitopaikkaan lähtö olla suhteellisen mieluisaa. 

Eilen aamuna Niko kyyditsi minut ja Oliverin laitokselle koulumatkallaan. Aamupäivälle oli sovittuna lääkärin, puheterapeutin, fysioterapeutin ja toimintaterapeutin yhteistapaaminen. Heidän kanssaan käsiteltiin asioita, mihin tämänkertaisella kuntoutusjaksolla keskityttäisiin. Ennen tätä tapaamista kävin Aaronin huoneessa, jossa hoitaja informoi illan ja yön tapahtumista. Kaikki ei ollut nimittäin mennyt ihan niin kuin normaalisti. Alkuun Aaron oli ollut erittäin virkeä ja jaksanut seisoskella seisomatelineessä, jossa oli samalla pistetty ruokaa letkun kautta menemään. Jonkun ajan kuluttua ruoka tulikin oksennuksena takaisin. Samaan tapaan oli illalla koetettu syöttää ja kaikki oli tullut samoin tein ylös. Aamuyöstä oli myös koetettu ravita Aaronia, mutta hetkeä ennen saapumistani kaikki oli oksennettu pois. Iltalääkkeet oli todennäköisesti myös tulleet ruoan mukana ylös ja Aaron ei sitten ollut nukkunut yöllä kuin muutaman tunnin. Hoitaja kertoikin Aaronilla olleen voimakkaita pakkoliikkeitä ja säpsähtelyjä, jotka mahdollisesti ovat aiheuttaneet oksentelunkin. Kuitenkin mahdollista on myös se, että kaiken takana olisi epileptisyys. 

Onneksi kuitenkin lounasaikaan Aaron söi desin verran sakeutettua ruokaa, joka ainakin lähtiessäni oli vielä kestänyt sisällä. Lääkärin kanssa keskusteltiin, että koetetaan tämän jäykistelyyn vaikuttavan lääkkeen jakamista neljään kertaan ja katsotaan, onko sillä vaikutusta Aaronin olotilaan millään lailla. Loppuviikosta otetaan sitten mahdollisesti sitten käyttöön uusi epilepsialääke, jos sille nähdään tarvetta. Kyllä Aaronista huomasikin, että toinen oli aivan näännyksissä valvotun yön jälkeen ja kun ruoka ei ole kestänyt sisällä. Onneksi kuitenkin sai muutaman tunnin levollisesti nukkua ja kuunnella tuttuja ääniä, kun olimme useamman tunnin Oliverin kanssa siinä seurana. 

6 kommenttia:

  1. Halaus koko perheelle!

    VastaaPoista
  2. Me annoimme A:lle "jäykistelylääkkeet" viitenä annoksena päivässä noin kolmen tunnin välein, aamulla ja illalla vähän isommat ja päivällä pienemmät. Tämä tuntui parhaiten toimivalta rytmiltä - pienet kerta-annokset eivät väsyttäneet liikaa ja toisaalta pitoisuus pysyi aika tasaisena. Kannattaa siis minunkin mielestäni kokeilla jakamista useampaan erään sen sijaan että antaisi pari isoa.

    Meneekö Aaronilla nyt siis epilepsiaan vain yksi lääke? A:lle aloitettiin heti epilepsian puhjettua kahden lääkkeen yhdistelmä (valproaatti ja lamotrigiini), kun se kuulemma oli havaittu toimivimmaksi INCL-lapsilla. Niin ne opit ja käytännöt vaihtelee sairaaloittain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaron saa nyt neljä kertaa päivässä lääkettä samalla annoksella ja on poika ollut paljon virkeämpi. Ei ainakaan nuku jatkuvasti ja jaksaa olla hereillä.

      Meillä on mennyt vain valproaattia Aaronilla epilepsiaan. Lamotrigiinia neurologi ei halunnut aloittaa vaan meillä aloitettiin nyt klobatsaami pari päivää sitten. Nyt katsellaankin tuleeko vaikutus olemaan millainen.

      Poista
    2. Aaron saa nyt neljä kertaa päivässä lääkettä samalla annoksella ja on poika ollut paljon virkeämpi. Ei ainakaan nuku jatkuvasti ja jaksaa olla hereillä.

      Meillä on mennyt vain valproaattia Aaronilla epilepsiaan. Lamotrigiinia neurologi ei halunnut aloittaa vaan meillä aloitettiin nyt klobatsaami pari päivää sitten. Nyt katsellaankin tuleeko vaikutus olemaan millainen.

      Poista
    3. Viljalla oon huomannu toimivan hyvin neljästi päivässä myös, yöksi tosin on alusta asti tarvinnu isomman annoksen ja vaikeina päivinä annan ylimäärästä. - Satu

      Poista
    4. Meillä yön jälkeen huomaakin hyvin että lääkkeitä on annettava "kiireellä" kun poika valittaa ja on levoton, mutta mennään nyt tällä ratkaisulla vielä. Terveisiä teidän poppoolle!

      Poista